joi, 12 februarie 2009

SEMNELE TIMPULUI
http://www.semneletimpului.ro/html/Mediu/planeta-gunoaielor-un-brand-al-terrei.html
Planeta gunoaielor-Un brand al Terrei
  1. Criza gunoaielor
  2. reversul dezvoltarii economice
  3. reciclarea gunoiului - o solutie partiala
  4. al optulea continent
  5. supa de plastic cu spuma
  6. gunoaile spatiale
  7. schimbare de brand

ECHIPA

A fost odata o ecipa formata din patru persoane: FIECARE ; ORICINE; CINEVA; NIMENI

Intr-o zi era de rezolvat o problema foarte importanta si "FIECARE" a fost sigur ca "CINEVA" o va face. "ORICINE" ar fi putut-o face, dar "NIMENI" n-a facut-o.

"CINEVA" s-a suparat foarte tare, pentru ca era ceva ce "FIECARE" ar fi putut-o face.

Concluzia: Cand faci parte dintr-o echipa si este de facut ceva, fiecare sa stie ce are de facut, pentru ca atunci cand va veni cineva sa intrebe pe oricine din echipa , nimeni sa nu fie nepregatit sa raspunda corect la intrebare.

Din pacate, in realitate lucrurile stau exact pe dos. Nimeni nu face nimic, dar cand cineva face ceva, ceilalti care nu fac nimic au timp sa vada greselile celui care face. Daca intrebi pe oricine din echipa, , de ce nu face nimic, raspunsul este intodeauna "n-am fost invitat"! Aici intervine si mentalitatea dobandita din familie sau societate ca "este mai bine sa stai decat sa faci ceva util". Orice s-ar intampla nu patesti nimic, ba mai mult, poti profita de greseala coechipierului si apoi sa-l denigrezi, sa-i reprosezi ca de ce n-a apelat la ceilalti si cate si mai cate.

Un bun prieten imi spunea cu cativa ani in urma, daca ai de rezolvat ceva intr-o echipa, inceara sa numesti un coechipier sa faca acel lucru. Dar, nu te lasa nepregatit, fa ceea ce ti-ai propus sa faci, pentru ca in mai toate cazurile, coechipierul nu-si va indeplini misiunea si ve-i fi pus in situatia neplacuata, sa te scuzi in locul coechipierului.

Mare dreptate a avut! Rare au fost cazurile cand coechipierii si-au indeplinit misiunea! Scuze se vor gasi din belsug( o migrena, o ruda bolnava, probleme personale urgente etc.) si de fiecare data se va comporta de parca el ar fi nedreptatitul! Se va intoarce cu spatele, va fi tacut, se va alipi de ceilalti coechipieri, va incerca sa scoata in evidenta ca a dorit sa faca ceva , dar i-a fost imposibil, ca seful nu l-a mai anuntat, ca data viitoare se va implica. Aiurea, oamenii acestia se vor scuza mereu.

Cine doreste sa formeze o echipa, sa tina cont de cati oameni aduna in echipa si sa fie atent ca fiecare sa-si faca datoria, iar cand unul din coechipieri nu va putea sa faca ce i s-a incredintat, sa fie pregatit sa-l inlocuieasca.

Nu va angajati intr-o echipa, daca nu sunteti sigur ca puteti sa faceti fata misiunilor incredintate. Daca ati intrat intr-o echipa si aveti functii de raspundere, aveti curajul sa renuntati in timp util, pentru a nu pune echipa in pericol.


"Ai izbutit....continua, ai pierdut... continua"