marți, 24 februarie 2009

AVENTURA IN NATURA

PRIETENI BUNI





























AVENTURA IN NATURA


"Natura este casa noastra"


Este " SCOPUL" Clubului de Turism si Ecologie " Sandru"-Onesti, lansat acum sapte ani.


Zi -dupa- zi, luna- dupa- luna, an- dupa- an, am repetat in gand sau cu glas tare, cuvantul NATURA.


De 17 ani suntem "pe baricadele" eco-turismului montan, cautand "inaltimile".


Pe vreme buna sau pe vreme rea, ne-am aventurat in natura, cautand frumusetea muntilor.

Totul, sub semnul prieteniei si dragostei de munte.


In timp, am creat un brand "SANDRU", care a ramas in sufletul tuturor, care au activat in acest club. Este un brand care ne obliga la noi si noi aventuri in natura, atat ca turisti montani cat si ca ecologisti.


Ecologia si turismul montan sunt nedespartite. Natura, trebuie sa ramana curata, asa cum n-am gasit-o! Adeseori, am fost nevoiti sa ne incarcam rucsacii cu PETU-rile lasate de alti , indivizi de tip "porcus turisticus"!


Poate, ca daca toti turistii ar fi mai atenti cu natura, am avea un alt peisaj, mai curat si biodiversitatea ar fi mai ocrotita!


O aventura ,este totusi o aventura, ea implica si riscuri , dar si responsabilitate, fata de cei care ii insotim, fie ca sunt minori sau majori! Nimeni nu-si doreste ca aventura sa se termine cu o tragedie! Si totusi, se intapla si accidente montane, in majoritatea cazurilor, din erori umane.


Lipsa de pregatire fizica, lipsa echipamentului montan de buna calitate, lipsa unui ghid specializat pe un asemenea fel de turism, teribilismul, avalanse, traznete, animalele salbatece, caderi de stanci sunt cateva cauze care au dus la accidente mortale! Marturie stau zecile de cruci, placute, monumente, ce ne aduc aminte de fapltul ca in acele locuri si-a pierdut viata unul sau mai multi

turisti.

Caci atunci cand cineva pleaca pe cararile montane si n-are o buna educatie de montaniard isi poate primejdui nu numai viata sa, ci si pe a altora.

Mersul pe munte nu se face oricum si oricand; drumetia montana isi are legile ei specifice si cine nu tine cont de ele in loc sa ramana invingator al muntelui poate deveni o victima a sa.

"Din pacate unii trebuie sa cada pentru ca cei multi sa invete"

Ernest Hemingway

Daca-l parafrazam pe celebrul neozeelandez E.P.Hillary, care la 29 mai 1953, a escaladat pentru prima oara Everestul-8848m, intrebat " de ce urcati pe munte?" marele alpinist a dat un raspuns care a taiat respiratia ziaristilor din jurul sau: "pentru ca exista!" spunem si noi aceleasi cuvinte, daca existam si muntele exista, ne aventuram pentru ca avem unde!

Filozofii ne tot intreaba "ce gasim pe munte, ce casigam?" si noi le raspundem simplu si sec " castigam sanatate, gasim o natura primitoare, aer curat, frumuseti nebanuite, prieteni adevarati!"

Aventura in natura nu este tot una cu mersul " aiurea!" este o aventura in zonele cele mai frumoase dar in deplina siguranta si nu "in sir indian sub forma de gramada!" sau fara sa ne mai uitam in urma, pentru ca cineva din echipa se simte mai puternic!

Prieteni buni si la usor si la greu!