duminică, 1 martie 2009

APA DE VAVEA UZULUI


" APA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE"


sau


"APĂ DE POIANA UZULUI CURAT MURDARĂ"


Istoric:


Satul Poiana Uzului a figurat pe harta judetului Bacau timp de un secol. A fost infiintat pe domeniul Ştirbey aproape de fosta graniţă a Imperiului austro-ungar , la 12 km de localitatea Dărmanesti. In timpul primului razboi mondial, satul Poiana Uzului a fost complet distrus. Dupa razboi satul se reface in totalitate si aici apar cateva obiective importante, mai multe fierastraie de apa, o fabrica de otet, o uzina electrica etc. In 1935 satul Poiana Uzului ajunge la 120 de case si 600 de locuitori. Ghinion, in cel de-al doilea razboi mondial, cand in conditii similare cu cele din primul, satul este din nou distrus. Populatia revine si cu acelasi elan reface inca odata satul.


In 1967, din populatia activa, 60%era ocupata in economia forestiera si agrozootehnica si 40% lucrau in afara localitatii.


Iata ca pentru a treia oara in nici 100 de ani, satul dispare de pe harta tarii!!
In anul 1968, satul Poiana Uzului a fost stramutat si cele 231 familii au fost mutate in satul Darmanesti, pe locul numit " Lanul Dumbravita', unde au format " Satul Nou". Din vechiul sat a fost adusa doar biserica, pe care locuitorii noului sat au asezat-o pe un umar de terasa la marginea padurii, devenind un important monument turistic.


Lacul Poiana Uzului a fost terminat in 1972. Barajul a fost asezat in locul numit " La Pivnicieri" si are o inaltime de 84m si o lungime de 507m. Suprafata lacului de acumulare este de 334 ha si are un volum de 98milioane m.c. apa.

Scopul construirii barajului, aprovizionarea cu apa potabila a localitatilor: Darmanesti, Tg.-Ocna, Onesti si mai nou a Bacaului(partial). Aceste baraje au un statut special de " protectie sanitara deosebita" si de aceea multi ani( pana in 1990), constructiile civile si industriale din jurul lacului si amonte, au fost interzise, Desi zona are un potential turistic remarcabil, turismul este slab dezvoltat. Treptat, treptat, dupa 1990 au inceput sa apara activitati antropice, in jurul lacului, in special aparitia de constructii civile, sub diverse forme. Autoritatile locale, institutiile abilitate sa opreasaca asaltul constructiilor civile, se fac ca nu vad si asa in timp au aparut numeroase constructii, majoritatea spre coada lacului. Este legal? este igenic? isi justifica aparitia? s-a dezvoltat turismul? aduce un real beneficiu pentru dezvoltarea durabila a zonei? suntem pregatiti sa supraveghem aceasta zona, pentru ca ea sa nu devina o zona poluata, cu efecte nocive asupra lacului? sunt tot atatea intrebari ,daca mai este "Lacul Valea Uzului" un lac cu apa curata si buna de baut?!!!


Adevaratii vinovati, credem ca sunt cei de la Apele Romane, care sunt obligati sa intervina si sa ia masurile necesare, impreuna cu Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului , Primaria Darmanesti, "toti cu ochii inchisi", lasand ca apa din acet baraj sa fie un acumulator de deseuri provenite de la activitatile antropice ale celor care si-au permis sa construiasaca in jurul lacului!!


Acum 50 de ani puteam sa zicem ca mancam "RAHAT CU APA RECE de UZ!" Acum, suntem siguri ca avem "APA DE UZ- UZATĂ- CU RAHATURI IN EA"!!


"Gunoaiele genereaza gunoaie!" si noi stam langa marile nerealizari ale acestor ultimi 18ani. Ramasi fara legi, fara institutii ferme, suntem victimile sigure ale " Smecherilor de Romania", care ne sfideaza si ne dau drept apa de baut " dejectiile lor!"


Ce ne mai ramane? Sa chemam "comisarii europeni" si sa-i PUNA sa darame
" cosmeliile", iar cei vinovati sa fie trimisi in puscarie!


Este o " BAŞCALIE" si un "ATENTAT" la sanatatea a peste 100 000 000 persoane, care consuma apa din aceasta sursa!
Iata, acest popas turistic, asezat la cativa metrii de firul apei UZ, chiar in coada viaductului de la coada lacului, putin mai jos de frumoasele cascade "Nasolea Mare si Nasolea Mica", are o gospodarie si anexele ce-l inconjoara, de numai de protectie sanitara nu se poate vorbi!

Pe partea dreapta a lacului au inflorit numeroase constructii, de la cateva casute de tip bungalau pana la cateva vile de tip hotel, care mai de care mai cocoţata pe diferite sisteme de temelie, de nici nu-ti vine sa crezi cat " de inventi este romanul!!!". Putine, au un sistem sanitar securizat, restul sunt facute asa de " hai sa ne batem joc".


Apa paraului " Izvorul Alb" este un depozit de deseuri de tot felul. Chiar pe malul paraului sunt amplasate cateva casute de camping, care au un impact antropic deosebit asupra zonei!


Daca nu ar fi fost necesara aceasta protectie sanitara, fostul sat Valea Uzului, ar fi migrat in aceasta zona si nici intr-un caz mutat in aval de baraj!


Daca nu se vor lua masuri urgente, ne vom trezi cu o mare problema, lipsa apei potabile, pentru populatia din aval. Si asa Romania va avea mari probleme cu apa potabila, in urmatorii 20 ani vom fi nevoiti sa facem mari restrictii la apa potabila, cauza, " poluarea continua a surselor de apa de suprafata si implicit a panzei freatice", indisciplina civica, lipsa de eficienta a institutiilor statului, abilitate sa ia masuri pentru stoparea poluarii!


Este un semnal de alarma pe care l-au tras si altii si-l tragem si noi!




STOPATI POLUAREA SURSELOR DE APA POTABILA!


STOPATI CONSTRUCTIILE CIVILE SI INDUSTRIALE FACUTE IN ZONA DE PROTECTIE SANITARA, LUATI MASURI DE DEMOLARE A LOR SI DE PEDEPSIRE A VINOVATILOR!




Speram sa nu va inchipuiti ca o sa fie acest apel
" RAHAT CU APA RECE!",





Constructii, pe malul drept al lacului, pe drumul ce duce catre gura paraului Izvorul Alb



Inca putin si construim pe lac...

Urmeaza un alt serial, cu zona de impact, asupra lacului " Valea Uzului"

REPERE TROTUSENE.... " NATURA ESTE CASA NOASTRA"

Va urma....