joi, 5 martie 2009

PERCHIUL "SIT- NATURA 2000"



Aspect din Rezervatia Perchiu

Bancuta facută de membrii Clubului Şandru, cu ajutorul custodelui(30.05.08) .







Aspecte negative!



















cu masina spre " Cruce!"

12.09.08

PERCHIUL-
SIT-NATURA-2000
Siturile de Importantă Comunitară si Ariile de Protectie Specială, incluse in reteaua Natura 2000, acoperă cu putin peste 17% din suprafata tării!



12.09.08-raliu " La Cruce!!!"

Ce este un sit NATURA 2000?

Este o retea ecologica de arii naturale protejate ce are scopul sa mentina intr-o stare de conservare favorabila o selectie a celor mai importante tipuri de habitate si specii ale Europei.


Reteaua este formata din:
1.arii speciale de conservare
2.arii de protectie speciala avifaunistica.

Natura 2000 si Romania
Romania este tara pe teritoriul careia au fost indentificate 5 regiuni biogeografice( alpina, continentala, panonica, sptepica si pontica).
Pe teritoriul unei Uniuni Europene din care si Romania au fost indentificate 9 regiuni biogeografice
Doua situri din Zona Vaii Trotusului, Rezervatia Naturala Nemira si Rezervatia Naturala Perchiu au fost numite ca Sit NATURA 2000!
Custode pentru ambele rezervatii este Directia Silvica Bacau.
Desemnarea acestor rezervatii ca situri in reteaua UE, este un avantaj pentru zona, dar este si un efort in plus din partea tuturor pentru mentinerea in limitele impuse de UE.
Luam ca exemplu Rezervatia Naturala Perchiu, care are o suprafata de 206ha, intr-o zona vecina cu orasul. Distanta de nici 1000m fata de oras, pune rezervatia intr-o situatie delicata, fata de asaltul populatiei locale dornica de recreere.
Lipsa unui spatiu de agrement in aproprierea orasului, defluiesc catre R.N.Perchiu, o parte din populatie, dornica de petrecere a timpului liber in natura.
Multi stiu ca este o zona protejata, dar multi ignora restrictiile impuse de custode( panouri avertizoare batute-n cuie prin copaci si putin vizibile ). Supunerea rezervatia unui tir de diverse activitati, specifice terenurilor de agrement(campinguri cu VETRE DE FOC, ATV-uri, CICLOTURISM, MOTO - TURISM-de toate categoriile etc.)
Ce am facut?
De la infiintare( 1992) si pana in 2008, Clubul Sandru a incercat sa colaboreze( destul de bine) cu Primaria Onesti si din 2005 cu Directia Silvica Bacau( custode), facand diverse activitati de igenizare, constientizare, marcaje turistice, publicitate etc.
Despartirea:
Anul 2008, a adus si sfarsitul acestor activitati, intrerupere hotarata de custode. Nu mai doreste sa activam in rezervatie, pe motiv ca am incalcat dreptul custodelui de a decide si de a pregati rezervatia pentru conservare. Unul din motive ar fi folosirea de catre clubul nostru, a 3 placute din plastic ce avertizau turistii( vizitatorii) ca focul este interzis pe teritoriul rezervatiei. Este adevarat ca plasticul este casant si este greu biodegradabil. Dar de aici si pana la cuvantul " dizgratios" este cale lunga si lipsita de temei. Oricum, aceste placute( foarte rezistente -de tip ABS-), n-au rezistat loviturilor de secure si vandalizarii!!!. Din partea lui PORCUS TURISTICUS( fapt neobservat de custode timp de doua luni!!!).
REACTIA NOASTARA A FOST PE MASURA FAPTELOR. Aparitia in diverse ziare judetene a diferite articole care aminteau de vandalism, dar si de faptul ca rezervatia se afală intr-un real pericol de degradare continuă. Articole pro si contra care au iritat pe mai marii custodelui si a inceput sicanarea noastra cu ocazia divereselor intalniri.
Retragerea!
Decizia de retragere a Clubului Sandru s-a luat in 15 august 2008 si de atunci am facut diverse incursiuni in rezervatie pentru a verifica daca se respecta regimul de rezervatie de tip sit Natura 2000 si daca prin plecarea nostra s-au adus imbunatatiri administrarii si conservarii rezervatiei!!
Fotografiile de mai sus sunt graitoare, de cum se pazeste aceasta rezervatie si cat de ocrotita este!
Greu de priceput cum de comunitatea locala nu a reactionat la aparitia articolelor din ziare!! Rezervatia Naturala Perchiu este o bogatie naturala si obiectiv turistic local de mare valoare. Nu ne putem dezice de un teren care este atat de sensibil la interventiile noastre!!
Ce vom face?

    1.Vom declansa o campanie de chestionare a populatiei din zona Onesti, prin diverse metode, pentru a scoate in evidenta daca sunt sau nu in cunostinta de cauză, de importanta stiintifica a Rezervatiei Naturale Perchiu.

    2.Vom continua sa monitorizam toate aspectele ce converg spre administrarea acestei rezervatii.

    3.Vom continua sa informam opinia publica de tot ceea ce inseamna administrare si colaborare.



                Un aspect " mai dizgratios" decat o tablita de plastic?!!!

                Nu este dintr-o tara Africana!!!

                Este in Rezervatia Naturala Perchiu, tot in acea zi de 12.09. 2008, cad au fost fotografiate si masina si motoreta!!! Aveti ceva de comentat?!! Asta la nici doua luni de cand s-a relatat ca


                " Rezervatia PERCHIU este in declin!!" ....NO COMENT!!
                Pentru cei interesati detinem careva zeci de filmuleţe cu inregistrari ( ATV-uri, oi si capre prin padure, tairi de arbori, diverse distrugeri, focuri in padure etc.)
                Va urma...




























































































































































































              :