luni, 16 noiembrie 2009

APE CURAT-MURDARE!!


ROMANIA, tara cea mai mudara din Europa?!


O tara cu un potential turistic deosebit, dar cu un potential uman needucat, lipsit de interesul minim de curatenie civica.




Una din zonele cele mai frumoase din Bazinul hidrografic Siret, este si Valea Oituzului, vale ce leaga Moldova de Transilvania, prin Pasul Oituz(866m).
Circulatia rutiera este una intensa, nerestrictionata. De la transportul de marfa si calatori, pana la circulatia turistica, totul se face intr-un ritm ametitor.
Existenta Popasului turistic Poiana Sarata, la 32 km de Onesti, moment de popas pentru masinile in tranzit, da un moment de respiro, pentru orice calator.
Unii opteaza p[entru a lua masa la restaurant, altii, pentru un consum in afara campingului, in refugiul amenajat. Cum reusesc acesti turisti, trecatori, sa arunce PET-urile , sticlele sau alte ambalaje in abruptul de pe malul stang al Oituzului? Nu stim! dar, cu siguranta, acolo, sunt tone de rezidii, ascunse de prima vedere a trecatorului. Aceste gunoaie sunt duse in aval de viiturile de primavara sau vara. Ele ajung in Trotus, apoi in Siret si in final in Dunare si Delta. Cat de interesati sunt patronii de la camping? Am vazut! Au pus cosuri si tarcuri pentru PTU-ri, au curatenie in curtea lor. Dar, la doi pasi, peste drum, imensitatea gropii cu gunoaie, n-au vazut-o?! Poate, ca nu-i mai intereseaza, ca nu-i in curtea lor!! Poate, ca Garda de Mediu, n-a sesizat ca din cauza parcarii si a existentei un camping la doi pasi, s-a creat premizele unei asemenea poluari!
Oare, patronul campingului ar fi interesat sa se alieze cu un ONG-u si sa ajute la ridicarea si eradicarea poluarii? Sau, nu-i pasa! Poate, ca nu-i pasa!
La nici 1000m de camping, in amonte pe partea stanga a D.N. 11A, se afala un izvor de apa dulce, loc de parcare si popas pentru cei care vin dinspre Brasov sau dinspre Onesti. Iata ca zona este intens pouata cu PET-uri de toate tipurile, poietilena, cauciucuri, si alte ambalaje, toate pe malul Raului Oituz, aflat la nici 2m de drum!! Cine trebuia sa se ingrijeasaca de aceasata zona? Garda de mediu n-a vazut? Poate, ca nimeni nu este interesat sa se faca curat!
Cat de curata mai este apa Oituzului, daca inca de aici este poulata? Unde se vor opri aceste gunoaie, la prima viitura? Cine are in subordine acest tronson? Suntem pe teritoriul Comunei Oituz? Apele Roamne?
S-ar gasi cineva sa se alieze( parteneriat) cu CETM SANDRU-ONESTI, sa facem
curat in aceste zone? Sau nu-i pasa nimanui?!!
Speram intr-o alta mentalitate si ca se vor gasi oameni sa le pese!